Juristin muuttuva tehtävakenttä: digitalisaatio ja sopimusoikeuden uusi tuleminen

Digitalisaatio on tämänkin päivän sana. Kyse siitä, miten omaa toimintaa voidaan muuttaa toisenlaiseksi (tehokkaammaksi) tietotekniikan avulla. Yritysten kannalta tärkeimmät asiat digitalisaatiossa ovat sisäisten käytäntöjen muuttaminen tietotekniikan avulla ja toisaalta jopa aivan uudenlaisten toimintamallien luominen tarjonnassaan. Entisten käsinkosketeltavissa olevien tuotteiden sijaan ryhdytään myymään palveluita, joita edelleen ostetaan rahalla – tai sitten jopa virtuaalisilla valuutoilla. Yritys ulkoistaa toimintonsa, automatisoi kaiken voitavan ja siirtyy käyttämään pilvipalveluita.

Ensiksikin data on arvokasta. Data on arvoa. Mutta ei mennä siihen ihan vielä.

Johdantona todettakoon vielä, että sopimusoikeusjuristi näkee varmasti mahdollisuuksia IT-alan sopimuksissa, avoimen lähdekoodin kysymyksissä, tietosuoja-asioissa sekä immateriaalioikeuksissa. Näitä ei voi koskaan kai voi myydä liikaa asiakkaille. Paitsi että uudessa maailmanajassa operoiva digisopimusoikeusjuristi ymmärtää myydä asiakkaalleen kokonaisuuden, digisopimusoikeusjuristipaketin. Digimaailmassa yritys ei pärjää yhdellä tai kahdella sopimuksella. On nähtävä kauemmas ja on ymmärrettävä, että yritys voi tarvita uudessa toimintaympäristössään enemmän sopimuksia, sillä yllättäen digilainsäädäntö laahaa perässä. Vanha kunnon kauppalakihan ei sovellu palveluiden tuottamiseen.

Digiyrityksissä myös itse yritykset ovat myynnissä. Yrityksen arvonmuodostusta mietittäessä eteen tulee yhä useammin kysymys siitä, miten immateriaalioikeudet on suojattu. Yritysten immateriaalioikeuksien suojaaminen “rintamana” nostaa yrityksen arvoa. Vastaavasti vapaina leijailevat immateriaalioikeudet ja rikkinäiset sopimuskokonaisuudet voivat aiheuttaa vakavaa arvonalentumaa.

Datan leijaillessa kaikkialla yritykset laitetaan miettimään miten menetellä henkilötiedoiksi luokiteltavien tietojen kanssa – ja mitkä ovatkaan niitä henkilötiedoiksi luokiteltavia tietoja. Kun ratkaisua ei löydy lainsäädännöstä tai oikeuskäytännöstä, tarvitaan taas digijuristin apua. Samaan aikaan yrityksen työntekijä lataa autuaasti yrityksen liikesalaisuuksiksi luokiteltavaa tietoa pilvipalvelimelle ja kyberrikollinen painaa enteriä valmistellen seuraavaa siirtoaan. Kaikki tapahtuu niin nopeasti digiajassa.

Data on uskomattoman arvokasta. Data on kaikkialla. Siksi yritysten kannattaa jo digitalisaation alkumetreillä varautua yritykselle tärkeimpien elementtien pitämiseen yrityksen hallussa. Näitä ovat aukottomat sopimuskokonaisuudet, uusien (palvelu)toimialojen juridisen perustan selvittäminen sekä vastuukysymykset esimerkiksi automatisaatioon siirryttäessä. Ennakointi on tässäkin asiassa tärkeää, sillä digimaailmassa oikeustila ei ole yhtä ennakoitavissa, kuin se on ollut perinteisten toimintojen markkinoilla aikoina, jolloin sopimukset allekirjoitettiin paperille kuulakärkikynällä.

Kommentointi on suljettu.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: