Osinkojen verotus vuonna 2016

Vuonna 2016 pääomatulojen veroprosentti on 30 000 euroon saakka 30 %, ylimenevästä osasta 34 %. Luovutustappiot saa jatkossa vähentää mistä tahansa pääomatulosta.

Osinko pörssiyhtiöstä

Tavallisen sijoittajan saama osinko on edelleen osittain verovapaata ja osittain verotettavaa pääomatuloa. Yksityishenkilön saamasta osingosta 85 % on veronalaista pääomatuloa, josta veroa menee 30 %. Mikäli osingon ja muiden pääomatulojen yhteismäärä on verovuonna suurempi, kuin 30 000 euroa, menee veroa 30 000 euron ylittäviltä osin 34 %. Yksityishenkilön saamasta osingosta 15 % on verovapaata tuloa.

Osinko

Listaamattomissa yhtiöissä verotus määräytyy yhtiön nettovarallisuudesta lasketun vuotuisen tuoton perusteella jaettuun ansio- ja pääomatulo-osuuteen. Mikäli osingon määrä vastaa osakkeen matemaattiselle arvolle laskettua 8 % vuotuista tuottoa (kattona tässä 150 000 e osinkotulo/vuosi/verovelvollinen), on osingosta 25 % veronalaista pääomatuloa ja 75 % verovapaata tuloa. Mikäli edellämainittu 150 000 e:n raja ylittyy, on osingosta 85 % veronalaista pääomatuloa ja 15 % verovapaata tuloa. Listaamattoman yhtiön tulee toimittaa ennakonpidätys yksityishenkilölle maksamistaan osingoista, joka on 5,5 % (ja mikäli osinko ylittäää 150 000 e, ennakonpidätys on 28 %).

Työpanososinko

Koko osinko katsotaan ansiotuloksi, jos osingon jakautumisperusteena on osingonsaajan tai tämän vaikutuspiiriin kuuluvan henkilön työpanos. Kuitenkaan osinko ei ole työpanososinkoa pelkästään sen perusteella, että yhtiön tulos on kertynyt osingonsaajan työskentelyn perusteella. Työpanososinko katsotaan sen henkilön ansiotuloksi, jonka työpanoksesta on kyse. Työpanososinkoa maksettaessa yhtiön on suoritettava ennakonpidätys, mutta yhtiö saa vähentää suorittamansa työpanososingot omassa verotuksessaan.

Yksityishenkilö maksaa osinkotulosta veron sinä vuonna, kun osinko on maksettavissa.

Kirjoittaja on Law1 lakimies, osakas Miia Lavonen. Mikäli haluatte julkaista bloggauksiamme sivuillanne, laitattehan tiedon sähköpostilla info(at)law1.fi

Kommentointi on suljettu.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: